Lábazatkő, a nagy sláger - Hogyan ragaszd fel, hogy ne potyogjon le?

Tudniilik tényleg tudománya van a lábazatkő helyes felragasztásának, ezt több tényező is alátámasztja. A csodás, rusztikus lábazatköveket előszeretettel alkalmazzuk egyre nagyobb kül- és beltéri felületeken. A kintre és bentre való díszkövek ránézésre nagyon hasonlók, ám a velük való bánásmód korántsem az. Mai cikkünkben a kültéri díszburkolat köveket tanuljuk meg helyesen felragasztani.

A homlokzati díszburkolat és az időjárás

Helyes felragasztás alatt azt értjük, ahogyan elérjük, hogy évtizedekig a helyén maradjon féltett díszburkolatunk. Hogy miért kérdéses ez egyáltalán? Mert a díszköveket nem úgy ragasztják fel, mint a csempét, mivel NINCS FUGA! A köveket egymás mellé illesztve rögzítik a burkolók. Az így keletkező réseket megtalálja csapadék, és erodálni kezdi. Hogyan? Az esőt a szél a díszkövek közé fújja, ami ott nyáron felszívódik, télen pedig megfagy. A folyékony halmazállapotú víz alámoshatja, a jég pedig felfeszítheti a ragasztót. Ez azt jelenti, hogy csupán idő kérdése, hogy mikor dobja le a fal a lábazati díszköveket a homlokzatról...

Jajj nekem, tehetek valamit ez ellen?!

A válasz szerencsére megnyugtató: igen, neked is lehet maradandó díszburkolatod, ha a következő alapszabályokat betartod:

  1. Soha ne válassz gipsz alapú kőburkolatot kültérre. Sajnos kaphatók olyan kültéri homlokzati, illetve lábazati díszburkoló kövek, amik csak abban térnek el a tisztán gipsz beltéri testvéreiktől, hogy kavicszúzalékot kever anyagukba a gyártó, hogy keményebb állagot kapjon. Ez a víz ellen annyit ér, mint halottnak a csók... A gipsz ettől még ugyanúgy issza a párát és az esőt. Tanácsunk, hogy kizárólag BETON kültéri díszkövet vásárolj meg!
  2. Ne a „pucér” falra ragaszd. Ha alapvakolatra, vagy nikecell szigetelésre ragasztod, kiváló rögzítő felületet adsz a díszkőnek, így megsokszorozod a burkolat élettartamát. Ám a nemesvakolatnál jóval nagyobb súlya miatt dupla dübelezés alkalmazása szükséges a szigetelés rögzítésekor.
  3. Habár az illesztéskor nincs hely komolyabb fugamennyiség számára, mégis hagyni kell kicsit kibuggyanni a kövek között a ragasztó anyagot. A látható mennyiséget el kell törölni, hogy észrevétlenül tartsuk szárazon a közöket.
  4. Impregnálás. Igaz, azt mondják, hogy csupán a kövek színtartása és tisztíthatósága miatt impregnálunk, de miért hagynánk ki egy taszító réteget, ha alkalmazhatjuk is? A fagymentes szezonban kéthavonta érdemes átkenni / átfújni a lábazati, homlokzati díszburkolat köveit.

A szép látvány sokáig megmarad, ha körültekintően jársz el már a felragasztásnál is, és folyamatosan ápolod a díszköveket.