Az április a szamócáé: hogyan ültess szamócát?

Tudtad, hogy a szamóca nem eper? Az eper a fán terem, a szamóca a földön, akár kertben, akár erdőben. A talaj menti fagyok biztos elmúltával most már el lehet ültetni a szamócát, de nem mindegy, milyet.

  1. Legtöbben a nagy szemű szamócát szeretjük, ám ez csak egyszer terem egy évben, májustól június közepéig.

  2. Nyár közepétől késő őszig termő fajta is van, de ez apró gyümölcsöket terem. Hónapos szamóca névre hallgat.

  3. A kettő közötti szem méretű szamóca a mosusz. Érett állapotában finom édes, idilli szamóca íze van.

  4. Folyton termő szamócát is ültethetsz, mely többször is szüretelhető a nyári termő szezonban.

Hogyan termessz szamócát?

A talaj

A szamócának semleges kémhatású barna talajra, és sok vízre van szüksége. Ha ez a két feltétel teljesül, finom és bő szamóca termésre számíthatsz. Lúgos talajban senyved a szamóca és hamar elpusztul. Bőséges trágyázás – és ha kell, talajfertőtlenítés - után ültesd el a töveket 120 cm széles ágyásokba.

Ültetés

Ha letakarod fekete fóliával az ágyást, nem gyomosodik, és nem szárad ki a talaj. Továbbá a szamóca sem lesz földes, sőt a nedves talaj miatt sem rothad meg a csapadékos időben. A fóliába váj lyukakat egymástól 40 cm-es távolságban, ezekbe ültesd a növényeket. Így 3 sor szamócád lesz. Ha tavasszal kapható, hűtőházban áttelelt palántákat ültetsz, akkor 10 hét múlva már szüretelhetsz. A csalódás elkerülése végett jegyezzük meg, hogy az igazi, bő termést csak jövőre várhatod.

Szüretelés

A szamócát délelőtt kell szüretelni, amikor a szemek már megszáradtak a reggeli harmat után. Kb. 1 cm hosszú szárral együtt csípd le a szemeket. Ne rakj egymásra sok gyümölcsöt, nehogy összepréseljék egymást. Nagy tálcára, vagy műanyag dobozba szedd őket, és tárold hűtőszekrényben. Az éretleneket hagyd érni a helyükön, mert a szamóca nem édesedik meg a tárolás során.

Szüret utáni gondozás

Klórmentes műtrágyára és sok vízre a szamócának a vegetációs időszakban is szüksége van. 3 év múlva át kell költöztetni a szamóca palántákat egy másik helyre, ahol szintén előbb talaj előkészítést kell végezned a leírtak szerint.

Manapság divatos, alternatív szamóca ültetési lehetőségekkel folytatjuk.