Az év színe 2018-ban, avagy ultraibolya a lakberendezésben

A Pantone vállalat minden esztendőben meghirdeti az év színét. A saját színskálája szerinti „PANTONE 18-3838 Ultra Violet” színhez egy rövid, mégis messzire szárnyaló leírást adott meg, miszerint...

„A drámai módon provokatív és elgondolkodtató lila árnyalat, az Ultraibolya, eredetiséget, leleményességet és víziói gondolkodást közvetít, amely a jövőbe mutat.”

Az ultraibolya mellett nem lehet elmenni. Ezt a sejtelmes, tekintetet vonzó színt muszáj kiismerni. Lesz is rá egy évünk, amikor sok felületen találkozhatunk majd vele. Az év színe visszaköszön a ruhatervezésben, a szépség ipar színeiben, a globális médiában, és persze a lakberendezésben is. Pár másodperces kisfilmjében a Pantone a világűrrel hozza párhuzamba az ultraibolyát, melyet mi magunk a négy fal között is élvezhetünk a következő percekben. :-)

Ultraibolya a lakberendezésben

Kétségkívül nagy merészségre vall, ha valaki az ultraibolyát választja uralkodó színárnyalat gyanánt mondjuk a nappalijába. Hogyan lehet ezt mégis ízlésesen csinálni? Mutatunk rá néhány gourmet példát. A galériában megcsodálható enteriőröket úgy válogattuk össze, hogy igényességével, helyénvalóságával még a legszürkébb ízlésvilágúakat is elbizonytalanítsa, kimozdítsa a bátrabb színhasználat irányába.

1. Ultraibolya bútorban, falban, dekorációban egyaránt (a női arcos terv)

Merész! Az ultraibolya minden szinten dominánsan jelenik meg, mégis harmonikus és ízléses az összeállítás. Hogyan lehetséges ez? A titok abban rejlik, hogy a tervező az ultraibolyát több oldalról is megtöri és kioltja, méghozzá mesterien. A színskála tetején nem egyedül, hanem egy komplementer (kiegészítő) acélszürkével uralkodik. A tompító hatást a szürke nagy falfelülete érvényesíti. Ugyanakkor mégis tetőpontra emeli az ultraibolyát, amikor „alá” ennek világos pasztell árnyalatait helyezi mellékszínekként fokozatosan kifakítva egészen a fehérig. Ezek a púderes árnyalatok megerősítik az ultraibolya létjogosultságát, de az élét konszolidálják. Együtt szintén hatalmas felületen jelennek meg.

Így tehát, többszöri, immár tudatos megtekintés után észreveheted, hogy mégsem olyan brutális kiterjedésű az a lila szín. A trükk tehát a következő: Hangsúlyos és fontos, de közepes mennyiségű felületen alkalmazza a tervező az ultraibolyát.

2. Barokkos elegancia ultraibolya bársonnyal (lila székek az étkezőben)

Ez a visszafogott „majdnem barokk” enteriőr megdöbbentő kérdőjelet képez a lila kárpitozott karosszékeivel. Az, hogy semmi egyéb sem ultraibolya a térben - csak az a sok szék -, valódi, bevállalós lakókról árulkodik. Meg sem próbálja megmagyarázni más lila berendezési tárgyakkal az ultraibolya jelenlétét. A harmónia mégis megvan.

Mi a trükk?

A karosszékek vonalvezetési stílusa és bársony anyagválasztása pontosan beleillik az enteriőrbe. Az ebédlő mennyezet alatti ultraibolya bordűrje sokat segít a székek színének elfogadásában. Az ebédlő hátsó fala viszont sötétkék, és habár nem lila, annak alkotó színe. Ez a nagy felület nyugtatja meg a vendégeket, hogy a tulajok nem „benézték” a színválasztást a kárpitosnál.

3. Ultraibolya berendezési tárgyak, ha megszeretted volna...

Az ultraibolya ínyenc alkalmazása bőven megszerettethette veled ezt a misztikus, bátor színt. Erre az esetre kerestünk számodra gyönyörű, lila bútorokat és kiegészítőket, amikből ötletet meríthetsz, ha idén Te is viszont szeretnéd látni az év színét otthonodban. Ne feledd a fent tanultakat: tompítani és kiegészíteni az ultraibolyát. :-)

Kommentben kíváncsian várjuk a reakcióitokat: Ti mit szóltok az ultraibolyában pompázó terekhez?