A babaszoba burkolata – tanácsok a fejtörés megelőzésére

Elsődleges fülek

Sok szülő – amíg a baba el nem kezd tanulni önállóan közlekedni – nem is gondol arra, hogy megfelelő-e a babaszoba padló és falburkolata. A balesetek hirtelen fellépő lehetőségével szembesülve növekszik a szülők – és persze a kicsi stressz faktora is. Tanácsos ezért már a babaszoba tervezésekor – kialakításakor gondolni a nem is olyan távoli jövőre, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben tehesse meg első lépéseit gyermekünk. Ezzel a cikkel abba segítünk a szülőknek, és leendő szülőknek, hogy hogyan tudják kiválasztani a megfelelő padlóburkolatot eleinte bukdácsoló babájuk számára.

 

Szempontok:

 

  • Strapabíró anyagot válasszunk már az elején, mert a padlóburkolat cseréje nem olcsó mulatság. Bírnia kell az igénybevételt, akár a bútorok tologatását, sőt,.
  • Könnyen tisztítható felület: A babák mindent felszednek és megkóstolnak a padlóról, mivel még így érzékelnek. Még óvodás - kisiskolás gyerekek is négykézláb mászva játszanak a padlón, ezért rendkívül fontos, hogy az könnyen tisztán tartható legyen, és a nedves tisztítást és szőnyeg esetén a sok porszívózást is állnia kell a babaszobai padlóburkolatnak. Vásárláskor érdeklődjünk a festékanyagok, és a gyártáshoz használt anyagok felől is! Egészségre káros anyagokat mi se használjunk a leragasztás, fertőtlenítés folyamán!
  • Se túl rideg, se túl süppedős padlóburkolatot válasszunk, hogy viszonylag puhára essen a baba, de ha túl plasztikus a padló, süpped a szőnyeg, akkor pedig nem biztosít stabil alapot a járástanuláshoz.
  • Hőszigetelő padlóval vigyázni tudunk, hogy a rengeteget csücsülő babánk fel ne fázzon.
  • Ízléses választással akaratlanul is formáljuk a baba ízlését is, és jó hatással lehetünk rá, ha erre is odafigyelünk. Elvégre a mi feladatunk megtanítani neki a jó stílusérzéket is. Mi is jobban fogjuk érezni magunkat, ha harmonikus babánk szobácskájának a berendezése.

 

Konkrétan...?

Egy egybefüggő padlószőnyeg ideális választás lehet, ha...

 

  • sűrű szövésű, de nem túl vastag. Ez stabil járást tesz lehetővé, és nem üti meg magát a baba, ha a földre elesik, továbbá fel sem fázik, mivel hőszigetelő tulajdonságú.
  • Természetes anyagból készül, tehát gyapjú, növényi rost, vagy akár parafa. Az a legjobb, ha meghagyták a természetes színét, és nem kezelték káros, kipárolgó vegyszerekkel.
  • Jó minőségű, porszívózást, nedves tisztítást jól toleráló anyagot válasszunk, irtsuk az atkákat belőle!
  • Kiegészítőként választhatunk hozzá mintás darabszőnyegeket, játszószőnyeget, de eleinte ebben biztosan meg fog botlani a baba, később azonban akár sokáig ülve is játszhat ezen a még hőszigeteltebb területen.

 

Gyermekünk érezni, később értékelni, majd még később viszonozni fogja odaadásunkat, melynek rövid ideig tartó, de fontos része a járástanulás elősegítése is részünkről, szülők részéről.