Biztató kilátások a debreceni kreatív ipar háza táján

Hadd legyünk kicsit lokálpatrióták... Végre tanúi vagyunk a debreceni kreatív ipar újjászületésének. Nagy örömmel jelentjük, hogy építő összefogás indult el a CSAK Design kezdeményezésével, a CreaCity szervezésében. Debrecenben – a desginlakas.hu otthonában – a designerek és tanácsadók workshopot rendeztek, hogy együtt tervezzék meg a reményteljes és kreatív jövőt. Bennfentesként tudósítunk titeket a zárt ajtók mögött született konzekvenciákról...

Milyen ma a magyarországi design szemlélet?

A magyar oktatási rendszerben nem lenne szabad leszűkíteni a művészeti oktatást kizárólag a rajzórákra és a művészettörténet tantárgyra. Sőt, társadalmi szinten kellene csiszolni az emberek értékrendjét: az intézményeknek is fel kellene vállalniuk a felelősséget a helyi művészek reputációjáért.

A hagyományokkal átszőtt helyi értékek és a mai művészet között a debreceni művészek megtalálhatják és megmutathatják a hidat. Ennek sikere csak a szervezésen és az összefogáson múlik, mint például ez a workshop. A közös horizont megtalálásával egy gyógyító kutúra bontakozhat ki hazánkban, aminek kifejlődésében már a politika is szerepet játszik.

A workshopon résztvevő kreatív ipari művészek szerint óriási potenciál van az összefogásban. Egymás tapasztaltai, segítsége évekkel rövidítheti meg egy tehetséges designer márka felépítését.

Szomorú jelenség, hogy ha egy fesztivál szervező cég fényfestőművészt, vagy design tapétát keres, sajnos szinte zsigerből külföldön néz körül először. Pedig a workshop szakértői szerint csak latens módon áll gyenge lábakon a helyi kreatív szakma. Általános tapasztalat, hogy minden embernek van legalább 10 tehetséges, kreatív ipari ismerőse. Grafikus, kézműves, vagy akár filmkészítő...

Amin el kell gondolkodni az az, hogy milyen területet kell fejleszteniük a kreatív vállalkozóknak, hogy sikeresebben prosperálhassanak a piacon. Apropó piac: a CSAK Design egyik sarkalatos célja, hogy nemzetközivé fejlődjön a debreceni kreatív márka.

A CSAK Design a jövőben magas szintű kvalifikációs védjegyet fog jelenteni a debreceni designerek részvételével. Ezért is fogalmaztak meg egy összetett szűrőt a szervezők a kiállító művészek beválogatása során.

Debrecen, mint design központ

A hortobágyi hídi vásár első megrendezése idején formabontónak számított abban, hogy a rendezvény megálmodói kereskedelmi csomópontot tudtak létrehozni a puszta kellős közepén. Innovatív és következetes üzleti érzékre vallott, hogy az átutazókat az egyetlen lehetséges útvonalon állítsák meg az ország fő kereskedelmi csomópontjai között. Ma már persze nem a hídi vásár közelsége jelenti a debreceni design nagy esélyét :-). A kulcs inkább az a megközelítés, hogy egy időszerű és ütős stratégiával megteremhetjük a helyi művészek világszínvonalú munkájának gyümölcsét. Ebben segítséget jelent az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt is, amire a jelenlévők a „nagy esélyként” tekintenek. Hajrá Debrecen!