Fellendülőben a magyar építőipar – Construma 2018

A magyar építőipar legnagyobb szabású rendezvénye a Construma. A 2018-as kiállítás utáni héten azt a konzekvenciát vonhatjuk le, hogy hazánk építőipara fellendülőben van. Mindezt az évek óta legtöbb idei látogató, kiállító és szakmai konferencia is igazolja.

A szakma krémje itt hallja először az újdonságokat

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara saját képzéseket is rendez a Construma keretein belül. Az éves kötelező szakmai továbbképzést alkalmasabb helyszínen nem is tarthatná a szervezet.

Az építészek képzést kaptak a fűtési rendszerek hidraulikájáról, az építéssel, felújítással és üzemeltetéssel kapcsolatos jogszabályok társasházi vonatkozásairól, építési hibákról beton- és különböző zsaluzati rendszerek esetében, a könnyűszerkezetek tűzvédelmi tervezéséről, Európai faablak trendekről, a faipari munkáról, az égetett kerámia sokoldalúságáról, az ökoinnováció hatékonyságáról, a kőfaragó szakma népszerűsítéséről, a városok zöldinfrastruktúrájának fejlesztéséről, a smart city-kről. Az év nívódíjas tetőrendszerének ünnepélyes díjátadóját is itt tartották meg a szervezők.

Rengeteg újdonságot találhattak a látogatók az alaptól a tetőig minden területen.

• A fürdőszobai hidegburkolatok és kövek innovációja idén különösen izgalmas távlatokat nyitott a következő évekre.
• Az egyik leggyorsabban fejlődő terület a házépítések kapcsán a szigetlelések innovativitása. Ma már különböző falazat anyagokat kínál az építőipar a különböző funkciójú épületek számára.
• A tetők sem képzelhetők el ma már rendszeren kívül. A tetőfedő anyagok, tetőtéri ablakok, sőt a kémények is lehetnek egymásnak szerves kiegészítői egyetlen rendszeren belül.
• A rendszerszemlélet ma már konkrét trend. Az innovatív gyártóknál a melegburkolatok a bútorokkal alkotnak egy termékcsaládot.
• Az energiahatékonyság nem képzelhető el a nyílászárók komoly szerepe, és az árnyékolók számottevő hőszigetelő képessége nélkül. Ezen a téren is bemutatta az iparág újdonságait a 2018-as Construma.
• A legújítóbb területnek pedig természetesen a házak okos gépészete bizonyult az idén is. A szakma egyetértett abban, hogy a villamos gépészet, az automatizálás és programozhatóság töretlenül, sőt egyre gyorsabban fejlődik. És ez az iparág lehet a jövő évtized legsikeresebb építőipari tényezője.

Az 5 pavilon 44.000 négyzetméterén 18 ország 60 kiállítója jelent meg. Kiemelt helyet kaptak a Magyar Design standján szereplő hazai designerek termékei, ahol nagy érdeklődést kaptak a MOME hallgatók letölthető bútorai Download Design címmel.

Október 10-12-én pedig OtthonDesign Ősz címmel külön kiállítást is megtekinthettek a Hungexpo területén.