Függönyvarrás házilag – kezdőknek is

Felkértük Majoros Zsuzsát, a Varróház varrótanfolyamok megalkotóját, hogy tanítsa meg Olvasóinknak az alapvető lakástextíliák készítését. Az előző részben dupla asztalterítőt készítettünk profi útmutatás alapján, most a függönyvarrás fogásaival folytatjuk.

Ha Te is szeretnéd saját kezű lakástextíliáddal dekorálni otthonod, tarts velünk, és interjúnk végére tanuld meg elméletben egy gyerekszobába való függöny megvarrását. Aztán jöhet a gyakorlat!

Zsuzsa, mi a legnehezebb a függönyvarrásban?

Az óriási anyagméret, amit kezelnünk kell. A függönyt nehézkes és utálatos otthon kiszabni az esetleg kis méretű asztalon, vagy a földön térdelve. Van ennek is egy trükkje, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat. Mérjük ki a pontos méreteket, és ott húzzunk ki egy szálat a függönyből. A hiányzó szál teljesen pontos és egyenes vonalat fog adni. A meghúzott szál mentén akkor is el tudjuk vágni az anyagot pontosan, ha egy kupacban hever az asztalon.

Melyik a legegyszerűbben kezelhető, varrható fényáteresztő függöny anyag?

A legjobb dolgozni itt is a természetes anyagokkal. Vékony pamut, len, natúr anyagokkal, mert ezek nem csúsznak. Azért a műszálas, vagy organza anyagokkal is érdemes kísérletezni. Kezdőknek inkább az egyszínű, apró mintás függönyöket ajánlom. Amin nagy jellegzetes minta van, esetleg bordűrös, hímzett, ott már oda kell figyelni a tervezésnél, hogy jól sikerüljön, a végeredmény esztétikus legyen.

Hogyan számítsuk ki, mekkora anyagra lesz szükségünk?

Gondold át, pontosan, mettől meddig szeretnéd, hogy érjen a függöny.
Az én esetemben úgy döntöttem, kicsit takarjon rá a fűtőtestre. A karnistól idáig lemértem a hosszát (120 cm, érjen túl az ablak alján). Lemértem az ablakot a kerettel együtt, és adtam hozzá 10-10 cm-t, hogy ennyit még takarjon a függöny a falból is (2,6 m). A karnis hossza ezt abszolút lehetővé tette.

A szükséges anyagok, eszközök fényáteresztő függöny varráshoz:

• függöny anyag

• behúzó

• varrógép

Ennek az anyagnak a hosszanti szélébe ólom nehezék van varrva, amitől nagyon szépen áll majd, ezért csak az lehet az alja. Ennél fogva logikus, hogyha 150 cm széles az anyag, akkor a függöny max. 150 cm hosszú lehet. Nekem csak 120 cm-re van szükségem, tehát nekem ez megfelelt.

A 2,6 m-t megszoroztam 1,5-el, ez lesz a megvásárolandó anyag, és a behúzó hossza. Természetesen 1,5-szeres behúzót vettem.

A 3 cm varrásszéllel nem foglalkoztam külön, a 4 m-ben benne van. Hosszában viszont alul az ólom lánc miatt nem kell hozzáadni semmit, de fölül 1 cm-t igen, azaz 121 cm-nél fogom levágni.

A függöny varrása

A függöny felső szélén vasaljuk a fonákoldal felé a varrásszélt. Gyakorlottabbak varrás közben is behajthatják az anyagot. A behúzók különböző formákban húzzák össze az anyagot, ellenőrizzük, hogy a jó oldala legyen a függöny felé. A behúzót helyezzük a függöny fonák oldalára, a behajtott szélre, és mm-esen varrjuk végig. A másik szélén is varrjunk végig mm-esen. Széles behúzóknál esetleg érdemes középen is végigvarrni egyenesen.

Húzzuk be a behúzóval a függönyt megfelelő méretűre.

A függöny két szélét szegjük be, azaz hajtsuk be kétszer és varrjunk végig rajta mm-esen. A szegésbe a behúzót is fogjuk be, csak magát a behúzó szálat ne varrjuk le.

Jó munkát a függöny varráshoz! A gyerek függönyök varrása természetesen nem tér el attól, ahogy a saját szobáinkba is el lehet készíteni a függönyt. Vágj neki bátran!

Szeretnél komolyabb dolgokat is varrni, de már a cipzárbevarrás is gondot okoz?
KATTINTS IDE!