Gardróbot tervezel? Segítünk

Elsődleges fülek

Nem minden gardróbban találkozhatsz kentaurokkal és oroszlánokkal úgy, mint a Narnia krónikáiban, de az biztos, hogy ezeken kívül minden mást elnyel egy profin megtervezett, hatalmas gardrób szekrény. Előnye, hogy ez a bútordarab „rendet csinál” mindenütt, ahol csak megjelenik, és a mennyezetig pakolható. De hogy ne csak funkcionális bútordarab maradjon, szép és dekoratív példányt terveztethetsz, amely ráadásul egészen egyedi lesz, csak nálad és sehol máshol ugyanolyan... Indulhat a tervezés?

Hogyan tervezz gardróbot?

A gardrób helyét valószínűleg már kinézted a lakásban, mert arról álmodsz, hogy ettől majd letisztult rend lesz a szobában, és nem lesz szem előtt semmilyen „kacat”. Szerintünk is igazad van. Minden, amit épp nem használsz és csak a port fogja, az abban a pillanatban kacat. A gardrób ezért ápol és eltakar minden személyes és aktuálisan használaton kívüli holmit. Ahol gyerekek vannak, ott nem is elég belőle egy. Minden lakószobában kellene lennie gardrób szekrénynek.

És el is érkeztünk a tárolás konkrétumaihoz. Ahhoz, hogy jól sikerüljön megtervezni a gardróbot, számba kell venni a használati tárgyak fajtáit és mennyiségét. Második lépésben hozzájuk kell rendelni a legmegfelelőbb tároló egység típusát.

A bútortervező rendelkezésére állnak ugyanis különböző mélységű és hosszúságú fiókok, polcok, akasztós blokkok, oldalra és lefelé nyíló szekrények, továbbá nyitható és tolóajtók... A magasságtól sem kell félni, hiszen lehúzó rúddal könnyedén elérhető a vállfás akasztó, és alatta megmaradhat a hely a polcos és fiókos elemeknek. Ha a tervező elég profi, akkor javaslatot is tud tenni egy konzultáció után, hogy a Ti konkrét holmijaitokat hogyan lehet a leghelytakarékosabban és a legkönnyebben elérhető módon tárolni a személyre szabott gardróbotokban.

Művészi gardrób kompozíciók

Ha teheted, kövesd a szívedet is a gardrób megtervezésénél. Csak két hangulatos ötlet: A mennyezetig érő, két szélen álló szekrényeket kösd össze egy tálaló szekrény magasságú, például fiókos pulttal, amire művészi kisplasztikát teszel, és fölé lógass dekoratív függeszték lámpát. A másik ötletünk is hasonló: az összekötő szakaszt fent alakítsd ki, kisebb szekrények formájában, és alatta rendezz be olvasó sarkot egy fotel, egy álló olvasólámpa, és egy asztalka segítségével. Tegyél alájuk egy kis szőnyeget is, hogy még hangulatosabban elkülönítsd az olvasó sarkot.

Az L alakú sarok gardróbok is egyre divatosabbak. TV fakkot, íróasztalt is kombinálhatsz bele, sőt, lenyitható vendégágyat is. Ma már ezekhez is lehet konzolokat beszerezni.

A beépített gardrób bútorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre többfélét találnak ki a tervezők, akik a megvilágításról is előszeretettel gondoskodnak. A bútorvilágítás teszi fel a gardróbokra a koronát. Önmagában használva tökéletes hangulatvilágításnak is megfelel, illetve hajnali készülődéshez is tökéletes fényforrás.

Ha még nem próbáltad, de tervezed egy gardrób beépítését, csak biztatni tudunk, hogy vágj bele. Valószínűleg ez lesz az egyik legjobb döntés az otthonoddal kapcsolatban.