Hogyan készíts öntöltő madáretetőt nulla forintból?

Szívesen etetnéd a kismadarakat, ha nem egy plusz „nyűg” lenne a táplálásuk? A jól kitalált madáretetővel szinte 100%-ban csak a madarak foglalkoznak. Neked csak egyszer kell elkészítened, és akár egészen tavaszig hallgathatod a hálás csiripelést anélkül, hogy kétnaponta kellene töltögetned és figyelgetned, hogy mikor fogyott el az eleség.

Az öntöltő madáretető

A legpraktikusabb az a madáretető, amit egyszer kell jól megtölteni, aztán el is feledkezhetsz róla tavaszig. Az állattenyésztésben alkalmazott profi öntöltős módszert nulla forintból otthoni hulladékból is elkészítheted a kis cserfes csőrösök nagy örömére.

Mi kell hozzá?

• 2 darab üres, üdítős PET flakon. Az űrtartalomtól függ, hogy meddig tart ki az eleség.
• Ár (a lyukasztáshoz)
• Spárga

Hogyan készül az öntöltő madáretető?

Nagyon egyszerűen, akár 10 perc alatt.

1. Vágd le az egyik palack alját.

2. Gázláng fölött felforrósított ár segítségével lyukaszd ki. Ugyanígy tegyél az üdítős PET palack aljával is.

3. Fűzd fel a spárgára a palackot, és a szájához a keletkezett kistányért is. A kistányér alá köss csomót, vagy kötegelőt, hogy ne tudjon lecsúszni.

4. A palackot töltsd tele madáreleséggel, és a kistányért rászorítva, a madzagot ütközésig megfeszítve fordítsd fel.

5. Kösd a madáretetőt a kiválasztott helyre, és picit lazítsd meg a palackot, hogy a magok elkezdjenek kigurulni a tányérra.

6. Jöhetnek a kis éhezők, jó étvágyat! :-)

Az öntöltő madáretető előnye, hogy kicsi adagokat, kis nyíláson át ad, így a varjak nem tudnak hozzáférni. Ergo, csak azokat a madarakat eteted, amelyeket szeretnéd.