Így készíts japán kerti csobogót

Elsődleges fülek

Egy gyönyörű, letisztult vonalvezetésű DIY csobogó minden kertet pompásan feldob. A most következő modell a Te kertedbe is biztosan beleillik, mivel egyszerű, kötetlen, geometrikus formavilágot képvisel. Ráadásul tized áron készítheted el ezt a divatos, japán kerti csobogót, ha követed a következő lépéseket.

Japán kerti csobogó hozzávalók

Egy hasonló japán kerti csobogó kompozíció akár 100 000 forintnál is jóval drágább lehet, ha készen vásárolod. Amennyiben azonban rászánsz egy szombat délutánt, a töredékéből is kihozhatod DIY módszerünkkel. A csobogót ráadásul komolyabb kézügyesség nélkül előállíthatod a következő hozzávalók segítségével:

 • 40-50 kg nagy méretű folyami kavics

 • 1 nagy műanyag csobogó tál

 • 1 kb. 5 literes műanyag vödör

 • 1 kültéri csobogó szett

 • műanyag csövek – a csobogó szett csöveinél tágabb ármérővel

 • 50 kg fagyálló zsákos beton

 • 1 sima gömb lámpabura

 • 25-30 cm átmérőjű papír guriga

DIY csobogó készítésének lépései

 1. Keverd ki a fagyálló betont.

 2. A műanyag cső számára, amiben a csobogó vízcsöve futni fog, fúrd át az ötliteres műanyag vödröt, fordítsd fejjel lefelé, és helyezd rá a 25-30 cm átmérőjű papírgurigát.

 3. A vödör leszorítása közben töltsd fel betonnal a gurigát.

 4. A gömb alakú lámpaburát is töltsd fel betonnal, és szintén állíts bele egy leragasztott végű PVC csövet a csobogó vízvezetéke számára. A betont addig töltsd, hogy maradjon egy kis vízszintes felület a gömb majdani alján.

 5. A beton megkötése után tapétavágóval vágd le a hengerről a papírt, illetve kocogtasd le a gömbről az üvegburát. Utóbbit fóliába csomagolva végezd. Végül egy bottal, vagy kicsit vékonyabb csővel üsd ki a gömb végéből az ott maradt vékony „betonkupakot”.

 6. A kiálló csöveket tőben fűrészeld le.

 7. A csobogóágyba helyezett tálba töltsd bele az első adag folyami kavicsot, és rendezd el benne a csobogó szerkezetét.

 8. Fűzd bele a vízcsövet a betonhengerbe, majd állítsd azt stabilan a talpára.

 9. Fűzd tovább a csövet a gömbbe. A tetején vágd le, majd levétel után még 5 cm-rel rövidítsd le a vízcsövet, hogy ne látsszon. Fűzd vissza, és szilikonnal ragaszd a gömböt a hengerre.

 10. Utolsó lépésként töltsd fel a tálat vízzel, és kapcsold be a csobogót. Indulhat a keringetés.

A Lowe japán DIY kerti csobogó ötletét azért tartjuk zseniálisnak, mert pofonegyszerű a kivitelezése, egyúttal nagyon modern és látványos. Készítsd le hozzá a másik két elemet, a két magasabb kaktusz állványt is. Sok sikert!