Készíts kézzel festett párnákat

Elsődleges fülek

E csodásan egyedi és látványos lakberendezési kiegészítő varázsa, hogy saját ötleted szerint készítheted el minden részletét. Ez a DIY kézzel festett párnaszett kül- és beltérben is használható, illetve bármilyen ünnepélyes alkalomra ajándékozható. Az utánozhatatlan és kedves párnaszett hosszú éveken át elkíséri gazdáját, melynek készítését mutatjuk most be számodra lépésről – lépésre. Belevághatunk?

Kézzel festett DIY párnák készítése

Kellékek:

  • Fehér / nyers színű pamutvászon anyag

  • textil festék

  • olló

  • különböző ecsetek

  • párna töltő habszivacs, vagy vatelin

  • fa korongok és öntapadós habszivacs lap

  • varrógép

Az ismétlődő sormintát a párnahuzat kiszabása előtt fesd rá a textilre. A fakorongokra ragassz például szabálytalanul kivágott kör lapocskákat. Ezeket használd pecsétnyomatként. Ahány színed van, annyi nyomót készíts. Ha sormintát készítesz a segítségükkel, bájos, ujjlenyomatokhoz hasonló pacákat kapsz a vásznon, ha a festékbe mártogatva használod. Természetesen más mintákat is kivághatsz a habszivacs lapokból.

Egy fokkal több kézügyességre lesz szükséged, ha ecsettel szeretnél mintákat festeni a párnahuzatra. A legegyszerűbb pitypang formától kezdve bármivel próbálkozhatsz, de ajánljuk, hogy előbb mindenképp próbáld ki, gyakorold a terveidet egy hasonló méretű papíron. Az egyedi mintát a már méretre varrt párnahuzatra fesd, hogy biztosan jó helyre essen.

A cikk galériájában sok különböző ötletet találsz a mintázatok és színek kiválasztásához.

Párnahuzat készítése

A kívánt méretű párna huzatot szabd ki a megszáradt, kézzel festett anyagból a következő módon:

A párna végső méretéhez minden oldalon adj 2 cm varrásszélt. A párna szabadon választott oldalán hagyj 10 cm plusz ráhajtást, amit szegj be előre. Így nem kell gomb, sem cipzár a párnahuzat zárásához. Végül színével befelé varrd össze a huzatot. Ez a legegyszerűbb párnahuzat varrási módszer. Gyakorlatilag egy zsebet készítesz a párna számára.

Ha nincs varrógéped, vagy nem szeretnél a varrással bíbelődni, vásárolj készre varrt párnahuzatokat, a festés élménye így is a tiéd lesz... :-)