Kezdő kertész vagy? Márciusban ezt ültess

Fiatal családok százainak sikerült a tavalyi CSOK-kal kertes családi házra szert tennie, így sokan közülük most izgatottan ismerkednek a kertesházi élettel. Ha Te is e körbe tartozol, bizonyára alig várod, hogy végre magatok ültette zöldségeket kóstolhassatok, virágokat szagolhassatok. Valld be őszintén, nemcsak a gyerekek miatt választottátok a kertes családi házas életkörnyezetet. ;-)

Mi legyen az első saját termés a konyhakertedben?

Talán már nem egyszer álldogáltál bizonytalanul a vetőmagos polc előtt a kertészeti osztályon. Ám mindez idáig inkább sarkon fordultál, és elodáztad a döntést. De mivel beköszöntött a tavasz, nem halogathatod tovább a veteményezés elkezdését.

Hogyan kezdd?

Azt javasoljuk, hogy először sajátítsd el a veteményes előkészítésének fortélyát. Itt írtunk erről a Designlakáson, nem is kell messzire menned. A talajon sok múlik, így fontos, hogy légy alapos.

Ha a veteményeskert talaja megfelelő, jöhetnek a magocskák. Végre-valahára eláruljuk, mit vess márciusban. Az első langyos hétvégére szerezz be retek- és salátamagvakat! Kezdő kertészek számára ők az ideális zöldségfélék.

Honnan szerezd be a magvakat?

Habár igaz, hogy a bevásárló központokban jókora polcokat találhatsz tavaszi vetemény- és virágmagvakkal telerakva, mégsem lehetsz biztos a sikerükben. Még ha tényleg kiváló minőségűek is ezek a magvak, valószínűleg nem Magyarországon termesztették őket, és így nem a mi éghajlatunk alatt lesznek a legjobb hozamúak. Emiatt inkább magyar kertészeti boltokban kapható, Magyarországon termesztett retek- és salátamagvakat válassz. Érdemes értük egy kitérőt tenni, és profi mezőgazdászokkal beszélgetni a boltban. Írd le az eladónak a veteményes kerted jellemzőit: a föld színét, a kert tájolását, a napsütés mennyiségét. Ezekből tudni fogja, melyik fajtát ajánlja neked, amivel a legnagyobb sikerre számíthatsz. Természetesen nemcsak saláta és retek tekintetében...

Hogyan ültesd el a saláta és retekmagvakat?

E konyhakerti növények számára a laza, homokos, de tápdús talaj az ideális. A sorok egymástól 15-20 centiméterre legyenek. Sekély árkokat húzz a magok számára, és 4-5 centiméter távolságra rakosgasd őket egymástól. A fedőréteget közepesen erősen lapítsd rájuk. Az ültetés utolsó lépéseként bőséges öntözéssel bízd őket a természetre. Ne féltsd, hogy „megfáznak”, hiszen a hónapos retek már 2-3 °C körül csírázik, és 15-20 °C-on érik. Ezért az ő hónapja a március. Várd meg a fagyok elmúlását, ez kulcsfontosságú.

Ettél már rossz retket? Így kerüld el a sajátodnál

A belül üreges, azaz pudvás, ellágyult, csípős retek elveheti a kedved a konyhakerttől. Mi okozza a „rossz retek” jelenséget? A pudvásodásról az öntözés hiánya tehet. Amikor a retek már gumósodik, napi öntözésre van szüksége, hogy roppanósan lédús és telt legyen. A csípős, kesernyés íz a túl sok napsütés eredménye lehet.

Ültetés után mit várhatunk? Körültekintő gondoskodás mellett reméljük a legjobbakat. Sok örömet és sikert kívánunk az új kertedhez!