Lekopaszodott az orchideám, mit tegyek?

„A nőnapi orchideám szeptemberre lekopaszodott, pedig tápoldatos vízzel, és gyakran öntöztem. Helyrejöhet még? A számomra legszebb színű virágomat nem akarom kidobni...”

Az orchidea tartása szívügyünk, s írtunk is már erről itt a Designlakáson, ám a megmentéséről nem született még útmutató az oldalunkon. Épp itt az ideje, mivel a nőnapra kapott szépségek mostanra megadták magukat, és már csak a kopaszon maradt ágak meredeznek a plafon felé.

Az orchidea vegetációs időszaka

Azonban, ha megfigyelted, a növény most új, és nagy leveleket növeszt, ami biztató, hiszen nem a pusztulásáról, hanem csak egy másfajta élettani szakaszról tanúskodik ez a jelenség. A kánikula okozta az orchidea elvirágzását, és nincs is min csodálkozni az idei, 2017-es brutál forró nyár után.

Tehát az orchidea, ha egészséges, egy pár hónapja már levélre „gyúr”. Az orchidea tápoldatos öntözését most újra el lehet / kell kezdeni, ha nyáron tápszünetet tartottál. A tápoldatozás és a hőmérséklet csökkenés együtt most a virágok újrafejlődését kell, hogy eredményezze. Lassan megjelennek az új virágszárak, amik eleinte a léggyökerekhez hasonlítanak, de mivel mindkettőre vigyázni kell, tulajdonképpen különösebb bánásmódot nem igényelnek. Ha majd hosszabbak, és ennélfogva rugalmasabbak lesznek, az új virágszárakat is kitámaszthatod orchidea pálcával. Érdemes is ezt megtenni, hiszen nem lenne praktikus, ha oldalra nőve a súlyával felborítaná a cserép egyensúlyát.

Apropó orchidea cserép, kaspó...

Kezdő orchidea tartóként nem éreztük a speciális orchidea kaspó feltétlen szükségességét. Ám a tapasztalat megtanított rá, hogy mindenképp ebben tartsuk a növényt, több okból is. Az igazi orchidea cserép alul lyukacsos, és emelt. A víz tehát nem tud megállni az orchidea gyökerei alján, ami pont jó a növénynek. Azonban így a napi öntözés szinte semmit sem jelentett, azonnal hatástalanná vált, a virág kiszáradt. A lépcsős aljú orchidea kaspó azonban a gyökérzet alatt tárolja a vizet, és folyamatosan felpárologva állandóan nedvesen tartja azt. Több sem kell a növénynek, boldogan virágzik, amíg be nem áll a nyári sziromhullás vegetációs időszaka.

Különös növény ez az orchidea: amikor minden hazai növény nyáron „virágkorát éli”, az orchiea akkor pihen, és amikor az ősz elpihenteti a magyar kertet, az orchidea akkor lép át az aktív, virágzó fázisba.

Ne dobd ki tehát a szeptemberre lekopaszodott orchideádat! Tedd a legnapfényesebb ablakba, és gyakori tápoldatos öntözés kíséretében várd az új virágokat!