Március 15-től egyszerűsítik a CSOK-ot

Egyszerűbb lesz a CSOK igénylése

A hosszú hétvége után benyújtott CSOK igénylésekhez elég lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a társadalombiztosítási jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az igénylők egyéb körülményeiről. - nyilatkozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.

Rövidebb döntési határidő

Ingatlanvásárlási kérelmek ügyében 2018. március 15-től a bankoknak 30 napos elbírálási időt szabott meg a minisztérium.
Építkezési kérelmekkel kapcsolatosan pedig 60 napon belül kell dönteni a folyósításról.

Nemcsak első lakásra

A legszembetűnőbb változás azonban az, hogy tegnaptól már nemcsak első lakáshoz jutók vehetik igénybe a CSOK-ot, hanem azok a családok is, akiknek a nevén már szerepel ingatlantulajdon. A CSOK-ot igénylők körét tehát minden családra kiterjesztette a minisztérium. Ezután minden építkező család benyújthatja a 27%-os számla alapú ÁFA visszatérítési igényét is.

Az építkezéseket is kedvezően érinti a változás, mivel a már folyamatban lévő építkezésekre is igénybe vehető az új szabályozás szerinti kedvezmény.

Újabb három gyermekre újabb CSOK

Azok a családok, akik vállaltak három gyermeket CSOK fejében, még három gyermeket vállalva újra kérhetik a 10+10 Milliós CSOK támogatást. Tehát a már egyszer igénybe vett támogatást nem fogják kivonni az újonnan igényeltből.

Visszatérőknek is

A külföldről hazatérő családokra is gondoltak a CSOK megalkotói. Ezután a hazatérő családok is megkaphatják a támogatást, ha a házaspár egyik tagja nyilatkozatban vállalja a társadalombiztosítási jogviszonyának 180 napon belüli létesítését. Illetve feltétel még, hogy igazolniuk kell a külföldön fenntartott TB jogviszonyuk meglétét is.

A CSOK-ot fennállása óta eddig 68 000 család vette igénybe, 189 milliárd forint értékben. A jövőben a minisztérium minden család számára elérhetővé kívánja tenni a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, ezért felső összeghatárt nem is rögzített az állam a költségvetésben.