Milyen az élet kezdő építészként Magyarországon?

Próbálunk objektíven a kérdéshez állni, természetesen azonban minden nézőpont kérdése, és mindenki máshogy éli meg az életet ugyanabban a szakmában. Az építőipar talán még sosem volt ennyire változékony Hazánkban, mint az utóbbi években, amikor átmentünk már recesszión és hirtelen drasztikus fellendülésen is, ráadásul mindezt pár évente váltakozva...

Milyen vér folyik egy építész ereiben?

Az építészek többsége azt élvezi a legjobban, hogy nem csupán száraz, reál jellegű tanulmányokat folytatnak, ami kiölné belőlük a művészi lelket. Jó adag kreativitásra, és nagy fokú képzelőerőre van szükségük, hogy meglássák a most még nem létező épületeket kívül-belül, s mindezt szükségszerűen a környezet harmóniájában.

Aki építész akar lenni, annak nagyon sokoldalú személyiségnek kell lennie, mivel a fantáziavilág és a realitás mezsgyéjén kötelező haladnia. Elvárják tőle, hogy megálmodja az innovatívat, ugyanakkor a biztonságos és kipróbált stabilitás talaján kell mindezt megvalósítania. Kockázatot jelent, hogy az építész stílusa unalmas lesz, ha túlságosan a statika mentén gondolkodik.

A kihívás tehát nagy, de nemcsak a fizikai épülettervezés területén

A folyamatosan változó és szigorodó jogszabályok még inkább megbonyolítják az építész munkáját. Az utóbbi években az adminisztráció eddig sosem látott méreteket öltött Kis Hazánkban, s ezen elvárás teljesítéséhez sajnos nem elég, ha valaki fantáziadús művész, és kiváló mérnöki gondolkodó. Habár jó is lenne, ha csak ennyiben törne borsot a rendszer az építész orra alá. A jogszabályok útvesztője a mérnöki fantázia „kezeit” is oly mértékben megköti, mely egyre kevesebb saját ötletet enged a tervezésben.

S még ez sem minden, hiszen ez az óriási szellemi és idegrendszeri kihívás összességében igen magasra teszi a lécet. Magyar építészek saját bevallása szerint is belterjessé, „kis faluvá” vált a szakma. Az építészek számon tartják egymást, és berkeikbe csak nagy nehézségek, jó kapcsolatok árán juthat be egy kezdő építész.

Külföldön pedig maximum tanulni hagynak egy fiatal tehetséget a még sokkal erősebb verseny miatt. Az idegenek önállóan levegőhöz sem juthatnak, ám a tehetséges, fiatal magyar építészre esetleg szükség lehet, ha a külföldi építész iroda előrejutásában segédkezni tud.

Ha tehát építész szeretnél lenni...

...akkor nagy adag szakmai tehetséged, jellembeli kitartásod, és ambíciód megléte mellett ez a cikk sem tudott eltántorítani attól, hogy mindent beleadva adj magadnak egy esélyt erre az életpályára.