Mindent a nyílászárókról 4. Ablakok

Ha nem mélyedünk bele, először nem is gondolnánk, hogy az ablakok milyen rengeteg funkcióval rendelkeznek, és milyen sokrétű feladatot kell ellátniuk komfortos tereink biztosítása érdekében:
• elegendő természetes fény bebocsátása
• zavartalan kitekintés biztosítása
• megfelelő szellőzés, légcsere lehetővé tétele
• védelem a por, csapadék bejutása, túlzott légcsere és huzat ellen
• hőszigetelés
• zajszigetelés
• szükség esetén akadályoznia kell a belátást
• könnyen kezelhető, nyitható-csukható legyen
• egyszerűen tisztán tartható legyen
• esztétikus megjelenésű legyen

Működése szerint egy ablakok lehet felnyíló, bukó, emelkedő, billenő, forgó, vízszintes vagy függőleges toló. A szárnyak szerkezete lehet egyrétegű egyszeres üvegezésű, egyrétegű kettős üvegezésű, egyrétegű hőszigetelő. Továbbá kettős üvegezésű tisztítószárnyas vagy egyesített szárnyas szerkezetű. Kétrétegű, azaz külső és belső szárnnyal kialakított ablakok, sőt háromrétegű, fokozottan hangszigetelő ablakok is készülnek a magasabb igények kielégítésére. A tokok is eltérőek, ami meghatározza a beépítés módját.

Fa ablakok
A fából készült ablakok régóta bevált, ma is széleskörűen alkalmazott szerkezetek.
Fa ablakok fontosabb fajtái: pallótokos ablak, egyrétegű gerébtokos ablak, kétrétegű kapcsolt gerébtokos ablak, egyesített szárnyú ablak, korszerű ragasztott tok és szárnykeretes hőszigetelő üvegezésű ablak.

Műanyag ablakok
A műanyagok nyílászáró szerkezetként való felhasználásakor rúdsajtolt profilokból sarokragasztással, hőszigetelő üvegezéssel, merevítő acélbetétekkel készített szerkezeteket állítanak elő. A pontos, jól záródó profilok segítségével hő technikailag gazdaságos, esztétikus nyílászárók alakíthatók ki.

Acél ablakok
Az acélszerkezetű ablakok melegen hengerelt idomacélokból, vagy hidegen hengerelt szelvényekből, valamint sajtolt acéllemez szelvényekből készülnek. Előnyük-szilárdságuk, kis szerkezeti vastagságuk, alaktartásuk. Hátrányos kedvezőtlen hő technikai tulajdonságuk, korrózióvédelmi igényük. Sajtolt acéllemez ablak szerkezetpéldája látható az

Alumínium ablakok
Gyártási technikájuk kiváló, hőhídmentes hőszigetelést tesz lehetővé, mivel a rúdsajtolt alumínium szelvények kedvező lehetőséget nyújtanak tömítő profilok elhelyezésére. Az alumínium profilok azonban szállítás és mozgatás közben sérülékenyek: horpadhatnak, deformálódhatnak.

Nyílászáróként különféle üvegszerkezeteket is használhatunk. A következő részben az üveg színes építészeti felhasználási lehetőségeivel ismerkedünk meg.

Szakemberek a témában