Stíluspárok: Minimál és barokk

Emberidegensége miatt a minimál stílus nem volt igazán hosszú életű a lakberendezésben. A puritán, letisztult irányvonal azonban még mindig hódít, és sokáig fog is. Ám ez már nem olyan rideg, élettelen, mint a tisztán minimál, amely megmaradt a valóban semlegességet igénylő irodaházak, hivatalos intézmények számára.

Az egykori minimál viszont abban mégis hasznos volt a mai modern enteriőr tervezés számára, hogy kiváló alapot ad egy átlátható, tiszta, mégis személyes, ha nem is barátságos tér kialakításhoz egy szimpatikus stílussal párosítva. Rendkívüli térélményt kapunk, ha például a barokkal házasítjuk a minimált!

Hogyan tegyük ezt ízlésesen?

Válasszunk semleges, hideg színeket a tér nagy százalékában: csontszín, fehér, világos szürke. Ugyanakkor kevés meleg színt használjunk: bíbort, aranyat, lazacrózsaszínt, barnákat. Tartsuk meg az egyenes vonalvezetést, a derékszögeket, és a tágas térhatást. Ebbe a minimálba helyezzünk el barokk íveket, indákat, de tényleg csak néhány elemet fűszerként! A barokk motívumokat általában tükörrel, konzol asztallal, képkerettel, kevés indás tapétával szokás a térbe vinni. Gyönyörűek még a mancslábú zománc kádak egy minimál fürdőszobában, vagy egy nagy nappaliban a barokk ülőgarnitúra. Nem minden személyiségtípushoz illik a neobarokk, és kizárólag nagy műgonddal tervezett, kiváló minőségű bútorokkal berendezett terek hitelesek ebben a stílusban. Sok örömet kívánok ehhez a merész, patinás, tekintélysugárzó stíluspárosításhoz!