Virágok nőnek a kertedben? Jó étvágyat hozzá! Bónusz recepttel

Elsődleges fülek

Gondoltál-e valaha az orgonára úgy, mint ételre? Vagy egy akácfürtre, mint reggelire?

Extrémen hangzik virágot enni, ugye? Pedig elképesztően egészségesek, csak tudd, hogy melyik ehető. Szerencsére pont az ehető virágok azok, amelyeket vegyszerek nélkül is kitűnően lehet termeszteni a kertben.

Természetesen nem könnyű átállítani a gondolkodásunkat a virágevésre, de ebben is vannak fokozatok. Az interneten sok anyagot találhatsz az ehető kerti virágokról, ezért mi abban segítünk, hogy ha legalább az első kérdőjel megvan nálad, és nem utasítod el csípőből a virágevés ötletét, akkor hogyan kezdd.

Milyen virágokat fogyaszthatsz?

A kérdés nem lényegtelen, ugyanis sok szép kerti virág mérgező. Az alábbi felsorolás az ehető és egészséges virágokat tartalmazza, amiket bátran megkóstolhatsz!

Bodzavirág
Orgona
Akác
Rózsa
Levendula
Sarkantyú virág
Borágó
Tulipán
Kamilla
Lonc
Ibolya
Zsálya

Az első virág a tányéron

Bodzából nyáron italt, lekvárt készítünk, de mi a helyzet a virágos ételekkel? Az első lépés nem nehéz: kezdd a palacsinta-, vagy fánk tésztába keveréssel. Az akácvirág, a levendula, a kamilla, az ibolya, a zsálya alkalmas erre. Enyhe, de nagyon friss és csodálatosan mesebeli ízük miatt egyre többet használhatsz.

A lekvárba keverés is a kezdő virágevők recepjei közé tartozik. A barack-, vagy eperlekvár olyan aromát kap a rózsától, vagy a lonctól, amilyen csak a tündérmesékben elképzelhető.

Haladó virágevőknek

Ha az első tűzkeresztségen átestél, azaz levendulás palacsintát, vagy lekvárt ettél, és még ízlett is, akkor jöhet a következő lépés: szánj a kerti virágoknak fontosabb szerepet az ételekben.

A borágónak, magyarul az uborkafűnek a virágát és a levelét is felhasználhatod saláták ízesítéséhez, hiszen valóban uborkaíze van. Szórj egy marékkal belőlük a majonézes burgonyasalátába, vagy keverd natúr joghurtba.

A forrázott kamillafejeket keverd krumplipürébe, vagy a szilvás pite gyümölcsös töltelékébe. A rózsafejeket mártsd cukorszirupba, és dermedés után őket tedd a torták tetejére.

Kedvcsináló bónusz recept: Levendulás cukkinilekvár

Hozzávalók:

1 kg cukkini meghámozva, lereszelve
3 citrom
30 dkg cukor
6 teáskanál friss levendulavirág
1 csomag 3:1 dzsemfix

Elkészítés:

A felkarikázott, darabolt citromot, a lereszelt cukkinit és a levendulát felfőzzük a dzsemfix-szel. Amikor már zselés, hozzáadjuk a cukrot, és újraforrásig kevergetjük. A kész lekvárt befőttes üvegekbe kanalazzuk, és kihűlésig állni hagyjuk. Végül élvezettel fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Lépj be Te is a virágevés új dimenziójába! Sok örömet kívánunk hozzá:-)