Járólapozzunk! 1.

Járólapozni fogunk. Mi mindennel jár ez a munka számunkra? Először is komoly anyagi kiadás, másodszor bontás, felfordulás, harmadsorban stressz. Akkor is, ha saját kezűleg, és akkor is, ha szakemberrel csináltatjuk. Ugyanis kilépünk a komfort zónánkból, hogy egy még komfortosabb zónát alakítsunk ki magunk és családunk számára...

Pénzügyi terv

A járólap otthonunkban hosszú távon komoly igénybevételnek lesz kitéve. Ezért a költségcsökkentés helyett elsősorban optimális ár-érték arányra érdemes törekednünk. Ez azt jelenti számunkra, hogy csak akkor vágjunk bele, ha strapabíró járólapra és jó minőségű, „jó kötésű” fugázó és szigetelő anyagra és minőségi kellékekre van elég pénzünk. Ellenkező esetben komoly ráfizetést jelenthet egy újra járólapozás a folyamatosan megjelenő egyre több törés, repedés, hiba miatt. Vásárlás előtt:

1. Mik az igényeink?
Még a nézelődő-vásárló körút előtt gondoljuk át életvitelünket. Hány évre tervezzük a leendő járólapokat, melyik járólapozandó helyiségben milyen igénybevétel fogja érni a burkolatot: csak járunk-e rajta, sáros cipővel is érinteni fogjuk-e, mosógép lesz-e a helyiségben, erőteljesen vizes helyiségbe tervezzük-e a járólapot... Ezeket és még sok hasonló kérdést kell megválaszolnunk a munka előtt.

2. Mérjünk!
Minden burkolandó felület méretét pontosan kell tudnunk! Ne bízzuk a burkolókra a saccolást, nehogy feleslegesen költsünk, vagy ami még rosszabb, félbe kell hagynunk a burkolást és esetleges utánrendelés is elsülhet rosszul egy következő széria apró különbségei miatt.

3. Szakemberkeresés előtt...
… tájékozódjunk a piaci kínálatról. Látogassunk el tüzépekre, szaküzletekbe, és érdeklődjünk az eladóktól az anyagokat, termékeket illetően. Alakítsuk ki ízlésünket, egyeztessük családunkkal a lehetőségeinket. Nincs annál kellemetlenebb, mint ha a szakemberek társaságában, a munkafolyamat közvetlen kezdetekor derül ki, hogy valamiben nem értünk egyet, s emiatt nem haladunk a feladattal.

A következő részben megismerkedünk a gyakori hibákkal, hogy el tudjuk őket kerülni.

Szakemberek a témában